Els escabetxos

Es poden escabetxar aus, verdures i peixos blaus. Bàsicament és una forma de cocció lenta amb una base d’oli, vi blanc o vinagre, verdures i especies per donar gust.

Si us animeu a fer-ne algun ja veureu que és molt senzill i dóna molt de si, sobre tot per tenir a la nevera un pollastre escabetxat o unes guatlles i muntar un plat en un moment: fred acompanyat d’una amanida verda o amb una amanida de llegums tèbia. Amb la barreja de oli, vinagre i especies que l’acompanyen podeu colar-la i guardar-la en un pot a la nevera, abans de servir ho agiteu una mica i ja teniu la vinagreta!

A l'estiu és molt pràctic tenir uns pits de pollastre o un llom de tonyina escabetxat a la nevera.

Les verdures que podeu posar són: ceba, escalunyes, grills d’all amb pell i aixafats, pastanagues a dauets...

Herbes aromàtiques: podeu posar les que més us agradin però les que van millor són: llorer, farigola, romaní i estragó.

El vinagre: es poden fer servir vinagres suaus com el de sidra, Módena, vinagre d’arròs que li dóna un punt dolç o més forts com un vinagre de Xerès. Els suaus van més bé amb les aus i els més forts combinen millor amb el peix blau. També es pot substituir el vinagre per vi blanc.

Altres aromatitzants: si us agraden i depenent del plat podeu afegir pell de llimona o taronja, anís estrellat, pebre negre en gra, canyella...